4 Ekim 2016 Salı

LEYL DEĞİŞ ŞEP DEĞİL GECE BİZİMDİR DEĞİLDİR BİR MANA ÜÇ ADA MUHTAÇ



Bugün 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü. Bir de 12 Eylül'ün 1981 yılı 24 Kasım'ında ilan ettiği Öğretmenler Günü var.

1994 yılında UNESCO'nun tavsiyesi üzerine 5 Ekim pek çok ülkede dünya öğretmenler günü olarak kutlanır.

5 Ekim'in 1966 yılında Paris’te gerçekleşen "Öğretmenlerin Statüsü Hükümetlerarası Özel Konferansı”’nın sona erip UNESCO temsilcileri ile ILO tarafından Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesini" oybirliği ile kabul edilişinin yıl dönümüdür. 

Buna istinaden UNESCO 1994 yılında 5 Ekim'in dünya öğretmenler günü olarak kutlanmasını tavsiye etmiştir. Ancak pek çok ülke öğretmenler gününü kendi ülkelerinin özelliklerine göre farklı farklı günlerde kutlar.

Bir istatistiğe göre Türkiye'de öğretmenlerin % 78 i 24 Kasım'ı 12 Eylül öyle ilan ettiği için değil 24 Kasım 1928 yılında Atatürk'e Büyük Millet Meclisinde baş öğretmenlik ünvanı verdiği için kutluyor.

12 Eylül'ün 24 Kasım'ı öğretmenler günü olarak ilan etmesine tepki gösterenler 5 Ekim'i dünya öğretmenler günü olarak kutluyor.

Böyle tartışmalar gündeme geldiğinde benim aklıma hep şiir üzerine tartışmalarda şiirin hece veznine göre mi? yoksa Aruz veznine göre mi? yazılması tartışmalarında 'Hecenin beş şairinin' sanat anlayışını belli eden Ziya Gökalp'e ait olan
“Aruz sizin olsun, hece bizimdir,
Halkın söylediği Türkçe bizimdir:
Leyl sizin, şeb sizin gece bizimdir,
Değildir bir mana üç ada muhtaç.” dizeleri aklıma gelir.

Öğretmenin bunca sorunu varken; öğretmenlik mesleği iktidar tarafından iktidarını sürdürmek için oynadığı pinpon topuna dönmüşken; atanamayan öğretmenler sorunu orada dururken; mülakat sınavlarında öğretmenlerin kişiliğiyle alay edilirken öğretmenler gününün 5 Ekim’de veya 24Kasım'da kutlanmasının benim için çok fazla bir önemi yok.

BM ler bile öğretmenliği bir meslek olarak 1966 yılında hatırlamış ve İLO sözleşmelerine dahil etmiş ve ancak 1994 yılında bunun yıl dönümü olarak UNESCO 5 Ekim'in öğretmenler günü olarak kutlanmasını tavsiye etmiş.

Bizde ise öğretmenler ve öğretmenlik mesleği cumhuriyetin başlattığı aydınlanma sürecinde baş tacı edilmiş; yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti geleceğini gelecek nesilleri yetiştiren öğretmenlere teslim ettiğini kurucusunu baş öğretmen olarak ilan ederek göstermiş; ilan etmiştir.

Buradan bakınca 12 Eylül'ün öğretmenler günü olarak ilan etmesine tepki olarak 24 Kasım'a tepki gösterilirken; bana göre cumhuriyetin kurucusuna başöğretmenlik sıfatı verildiği gün olarak 24 Kasım'ın sahiplenilmesi özellikle eğitimin ve eğitimcilerin yaşadığı şu sıkıntıları günlerde önem kazanıyor diye düşünüyorum.


Bu düşünceyle 5 Ekim'i Dünya Öğretmenler Günü olarak kutlarken 24 Kasım'ın öneminin unutulmamasını dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder